Forum: Wady wzroku i choroby oczu
Soczewki kontaktowe
- Odpowiedz Obserwuj Nowy temat
-
Witajcie
Jak to wygląda u Was? Nosicie? Nie macie żadnych problemów? Jakie soczewki wybieracie? Od kiedy się zdecydowaliście?
Ja noszę właściwie od liceum i chyba nie mogłabym bez nich już żyć. Nie za bardzo sobie wyobrażam noszenie okularów na co dzień... U mnie w ogóle jest dość dziwnie, bo moje oczy wolą soczewki niż okulary - w okularach oczy mnie pieką, bolą, szybko się męczą... Macie tak też może?
Pozdrawiam!
Cytuj -
Cześć. Ja noszę soczewki od 4 lat - mam podobnie jak Ankaha - nie wyobrażam sobie życia bez nich. Noszę kilkanaście godzin dziennie i nic mi nie jest. Zdarzało mi się już nawet chodzić w nich spać bo zapomniałem
A kupuję wszystko na allegro - jest taniej i nigdy nie miałem z tym żadnych problemów.
Na szczęście wada mi się nie pogłębia, więc z wymianą też nie mam problemów
Cytuj -
A co ile chodzicie na wizyty kontrolne? Ja jak się badałem to bardzo mi podkreślano, że mam regularnie chodzić na wizyty. Tak samo piszą też na wszystkich ulotkach dot. Soczewek.
Cytuj -
Wstyd się przyznać, ale z wizytami kontrolnymi jest słabo. Ostatnio byłam chyba z… hm… 2 lata temu. No ale nic się nie dzieje z moim wzrokiem, to dlatego o tym zapominam.
A soczewki to cudowny wynalazek . Nie wyobrażam sobie już życia bez nich.
Cytuj -
Ja byłem niedawno u okulistki z zamiarem przejścia z okularów na soczewki - no ale ostatecznie chyba zostaję przy okularach. Lekarka mnie zniechęciła. Podobno oczy jednak się dużo bardziej męczą (a moje męczą się czy tak czy siak
), oprócz tego jest to suche oko, o którym pisze pablo. Biorąc pod uwagę, że mnie okulary w niczym nie przeszkadzają - sportów nie uprawiam, w namiotach nie nocuję, to zostaję przy tym.
Cytuj -
E, ja bym jednak skonsultował się jeszcze z jakimś innym lekarzem - ten mi brzmi podejrzanie, jeśli odradza soczewki… dla mnie przejście na soczewki z okularów to chyba jeda z fajniejszych decyzji w życiu była.
Polecam bardzo się jeszcze raz dobrze zastanowić.
Cytuj -
Ja noszę soczewki już ponad 10 lat. Używam teraz miesięcznych - takich, których się nie zdejmuje. Są szczególnie fajne na wyjazdach jak nie masz ani czasu ani ochoty się bawić ze zmienianiem… ja dodatkowo chodzę po górach, często nocuję w namiotach, w spartańskich warunkach - w ogóle wtedy to świetnie zdaje egzamin.
Jedyne czego nie lubię to syndrom suchego oka - mam tak czasem wieczorami, ale to nie jest duże uniedogodnienie biorąc po uwagę wszystkie plusy
Cytuj - Odpowiedz