Forum: Choroby płuc i astma
Jak rzucić palenie?????
- Odpowiedz Obserwuj Nowy temat
-
Cześć wszystkim
Ja paliłam kiedyś dużo, potem rzuciłam szczęśliwie, no ale niestety wróciłam do paleniaTeraz bardzo bym chciała jakoś to znów pokonać, strasznie mnie wkurza moja głupota, niszczenie zdrowia, wszędzie ciągnący się za mną smród… no ale nie wiem jak za to się zabrać
Macie jakieś metody? Wiem, że łatwo nie będzie, ale jestem zdeterminowana...
Cytuj -
Ja też palę (już z 15 lat będzie…) i jestem oczywiście po kilku próbach rzucania. Raczej nie ma żadnych cudownych środków - silna wola i tyle.
Cytuj -
Hej
Też palę i wiecie co mnie najbardziej w tym wkurza? Że mam dramatycznie słabą kondycję. i to jest w zasadzie jedyną moją motywacją aktualnie - na razie udało mi się moooocno ograniczyć palenie, teraz palę max 5 papierosów dziennie, kiedyś więcej niż paczkę.
Mam nadzieję, że uda mi się to zmniejszyć jeszcze bardziej i dam jakoś radę.
Cytuj -
Co do motywacji dla rzucających to chyba każda jest dobra. U mnie była prosta, bo finansowa. Raz się usiadło, przeliczyło ile kasy wypalam i jakoś od razu łatwiej się rzucało.
No i dzieci - robienie ich biernymi palaczami od małego… to strasznie słabe…
Cytuj -
U mnie całkiem nieźle zadziałało zakomunikowanie całemu światu, że: RZUCiŁEM palenie. Tak, dokładnie wszystkim znajomym, rodzinie itp., w formie dokonanej. Potem głupio było i wstyd jakbym znów zaczął palić przy nich, a przecież rzuciłem…. Męskie ego w tym przypadku pomogło
Oprócz tego wywaliłem wszystkie papierosy z mojego otoczenia, wyprałem wszystko co się da, wywietrzyłem mieszkanie, szafy itd. żeby mnie nie kusił zapach.
Większy problem miałem z przerwami w pracy - i standardowymi wycieczkami do palarni - no ale z tym też jakoś sobie poradziłem, starałem sobie znaleźć inne zajęcie, pójść do kuchni, zrobić kawkę i pogadać z nie-palaczami.
Cytuj - Odpowiedz