Inne

Jesteś lekarzem? Prowadzisz gabinet? więcej »

Anisakoza (łac. Anisakosis)

Choroba uszkadzająca błonę śluzową żołądka spowodowana zarażeniem się człowieka nicieniem, rzadko powodującym choroby wśród ludzi, o nazwie łacińskiej Anisakis marina, znajdującym się tylko w mięsie zakażonych ryb słonowodnych.

Lokalizacja choroby
Pasożyt zajmuje miejsce w świetle żołądka, rozwijając się w nim i osiągając dojrzałość płciową.

Typ choroby
Jest to choroba należąca do grupy infekcji zakaźnych, wywołanych przez pasożyty. Drogą zarażenia jest droga pokarmowa, poprzez zjedzenie surowego, słabo solonego, niedowędzonego mięsa ryby słonowodnej, śledzia, makreli lub łososia, zawierającego larwy tego nicienia.

Proces chorobowy
Po dostaniu się do przewodu pokarmowego, larwy się rozwijają, rosną i osiągają postaci dorosłe, jednocześnie wywołując uszkodzenia błony śluzowej żołądka, gastropatię, głównie w okolicy odźwiernika i wpusty. Dodatkowo może dochodzić do uszkodzeń w obrębie jelita cienkiego, jego początkowego odcinka, a także do tworzenia się ziarniniaków kwasochłonnych i bliznowatych przewężeń przewodu pokarmowego.

Drobnoustroje powodujące chorobę
Tę chorobę powoduje infekcja pasożytem, nicieniem o łacińskiej nazwie Anisakis marina, który zaraża człowieka przypadkowo, po zjedzeniu przez niego żywiciela pośredniego, ryby, normalnie zjadanego przez ssaki morskie, żywicieli ostatecznych.

Występowanie choroby wśród ludzi
Anisakoza dotyczy głównie populacji mieszkających przy morzach i oceanach na półkuli północnej kuli ziemskiej.

Zapobieganie chorobie
Warto pilnować, żeby zjadane mięso ryb słonowodnych nie było w stanie surowym, zbyt słabo solonym lub niedowędzonym. Pomaga to uniknąć zarażenia tą chorobą w miejscach jej częstego występowania.

Powiązane kategorie:
Powiązane symptomy: