Inne

Jesteś lekarzem? Prowadzisz gabinet? więcej »

Kręgarz – ostatnia deska ratunku?

Praktyka nastawiania kręgów znana była już przed wiekami. Kręgarz to zapomniana profesja, która zaczyna wracać do łask. Ludzie tłumnie odwiedzają gabinety masażu kręgosłupa by pozbyć się problemów z kręgami. Nie powinna dziwić popularność tej specjalizacji, ponieważ 80% dorosłych skarży się na kłopoty z kręgosłupem. Jednak lekarze przestrzegają: kręgarstwo może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Zatem kto ma racje?

Tagi: kręgosłup, kręgi, ortopeda Kategoria: Medycyna naturalna Przejdź do artykułu »

Herbata w sześciu kolorach

Herbata towarzyszy człowiekowi już od tysiącleci. Odkryta została w Chinach, skąd stopniowo opanowała cały glob. Napar przygotowuje się z liści i pąków roślin z rodzaju kamelia. Popularnie „herbatą” nazywa się również napary sporządzone z ziół i suszu owocowego, jednak z prawdziwą herbatą nie mają nic wspólnego. Napój ten kojarzymy przeważnie z czarnym naparem i mało kto jednak wie, że odmian herbaty jest mnóstwo a samych jej kolorów aż sześć. Wynika to z różnych sposobów zbioru i przetwarzania suszu oraz wykorzystanych części roślin. Bez względu na kolor, każda herbata wpływa korzystnie na nasz organizm.

Tagi: herbata, nadciśnienie, odchudzanie, cholesterol, Kategoria: Medycyna naturalna Przejdź do artykułu »

Zrelaksuj się naturalnie

Walka ze stresem nie zawsze musi oznaczać zażywanie środków farmakologicznych. Nie zawsze konieczne są również psychoterapie czy lektura specjalistycznych książek. Nierzadko wystarczy opanowanie kilku prostych technik radzenia sobie ze stresem oraz sposobów na rozluźnienie. Każdy indywidualnie powinien dobrać dla siebie metody, które pomagają mu pozbyć się napięcia i stresu.

Tagi: stres, lęk, napięcie, Kategoria: Medycyna naturalna Przejdź do artykułu »

Yerba mate – paragwajskie dobrodziejstwo

Napój yerba mate stał się popularny w Europie za sprawą jezuickich misjonarzy, którzy w XVII wieku sprowadzili susz jako alternatywę dla azjatyckich herbat. Zauważyli oni, że napar rozjaśnia umysł, orzeźwia, pobudza i łagodzi głód. Yerba mate przygotowuje się z suszonych liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego. Nazwa napoju pochodzi od słów herba (z jęz. łacińskiego - herbata) oraz mati, co w języku keczua oznacza tykwę, czyli naczynie, w których parzy się ziele.

Tagi: witaminy, minerały, alergia, cholesterol, odchudzanie, cukrzyca Kategoria: Medycyna naturalna Przejdź do artykułu »