Inne

Jesteś lekarzem? Prowadzisz gabinet? więcej »

Dieta a nienasycone tłuszcze omega-3

Współcześnie, systematycznie rośnie podaż tłuszczów utwardzonych w naszym sposobie odżywiania się. Jest to źródło poważnych kłopotów ze stanem fizycznym organizmu – podwyższa ilość cholesterolu LDL czy może doprowadzić do niebezpiecznych chorób serca.

Tagi: omega-3 Kategoria: Dietetyka Przejdź do artykułu »

Jedzmy jabłka dla naszego zdrowia

Z pozoru zwykłe jabłko posiada niezwykle wiele korzystnych dla nas właściwości. Praktycznie każdy z nas je lubi, jednak rzadko po nie sięgamy. A przecież w każdym warzywniaku znajdziemy ich co najmniej kilka odmian, by każdy mógł wybrać swój ulubioną.

Tagi: błonnik, odchudzanie, jabłka, dziąsła, stawy, cholesterol Kategoria: Dietetyka Przejdź do artykułu »

Oczyszczanie organizmu a odchudzanie

Często patrząc w lustro zastanawiasz się gdzie ta tryskająca energią osoba? Czujesz się ociężała i zmęczona? Diety, które stosujesz nie przynoszą rezultatów? Jeśli odpowiedziałaś twierdząco to znaczy, że ten artykuł jest dla Ciebie.

Kategoria: Dietetyka Przejdź do artykułu »

Biała śmierć

Właśnie tak większość lekarzy potocznie nazywa cukier, ponieważ zdają sobie sprawę z zagrożeń dla zdrowia swoich pacjentów. Światowa organizacja zdrowia zaleca nieprzekraczanie dawki 25g cukry dziennie. To inaczej 5 łyżeczek cukru, podczas gdy statystyczny Polak spożywa go każdego dnia ok. 100g. To prosta droga do cukrzycy – alarmują lekarze. Ponad 35 milinów osób rocznie umiera z powodu powikłań spowodowanych nadużywaniem cukru.

Tagi: cukier, dieta Kategoria: Dietetyka Przejdź do artykułu »

Tran - dar oceanu

Dobroczynne wpływ tranu na zdrowie odkryto dopiero w latach 60. XX wieku. Dowiedziono wtedy, że dzięki dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i D pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu oraz wzmacnia odporność w okresie jesienno-zimowym. Jak i kiedy spożywać tran? Czy tran jest bezpieczny dla dzieci?

Kategoria: Dietetyka Przejdź do artykułu »

Dieta przeciwnowotworowa

Nowotwory są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. W 2010 roku zmarło na raka niespełna 100 tysięcy Polaków. Do dziś nieznane są przyczyny powstawania nowotworów, wiadomo jedynie co zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania. Wśród nich są palenie papierosów, picie dużych ilości alkoholu, nadwaga, stres oraz zła dieta. Warto zatem zadbać o odpowiednie odżywianie, by zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania.

Kategoria: Dietetyka Przejdź do artykułu »

Imbir

W dobie rozkwitu farmaceutyki bardzo chętnie sięgamy po wszelkiego rodzaju suplementy diety, jak witaminy czy minerały. Nie widzimy, że te cenne substancje zawarte są produktach, które nas otaczają. Nie inaczej jest z imbirem – najstarszą rośliną leczniczą. Wykorzystywaną ją już w starożytnych Chinach i stała się nieodłącznym elementem tamtejszej kultury i kuchni.

Kategoria: Dietetyka Przejdź do artykułu »

Trójglicerydy

Chcąc zgubić zbędne kilogramy bardzo często zwracamy uwagę na rodzaj diety oraz poziom cholesterolu. W zasadzie jest to prawidłowa postawa, jednak nie możemy zapominać o innym wrogu odchudzania – trójglicerydach. Dlaczego tak ważny jest jego prawidłowy poziom w organizmie?

Kategoria: Dietetyka Przejdź do artykułu »